fbpx
προαγωνιστικό γεύμα

Τι να προσέξω σε ένα προαγωνιστικό γεύμα!

απο τον αθλητικό διατροφολόγο Δημήτρη Μυλωνάκο!

Ως προαγωνιστικό γεύματα ορίζεται ο συνδυασμός τροφών (βασικού γεύματος, φρούτων και ροφημάτων) που καταναλώνει ο αθλητής πριν από έναν απαιτητικό αγώνα ή προπόνηση. Η σημασία αυτού του γεύματος είναι υψηλή διότι οι επιλογές των τροφών θα πρέπει να βοηθήσουν τον αθλητή να φορτίσει τους μυς του με υδατάνθρακες, ενώ παράλληλα θα πρέπει να διατηρεί το πεπτικό του σύστημα σε ηρεμία χωρίς εντερικές ενοχλήσεις κατά τη διάρκεια της άσκησης. Παράλληλα θα πρέπει να ενισχύσει την εργογόνο δράση του οργανισμού του (ικανότητα τροφών να οδηγούν σε μεγιστοποίηση της απόδοσης) χωρίς όμως να προκληθούν δυσάρεστες παρενέργειες (πχ υψηλή λήψη καφεΐνης και αίσθηση αυξημένων παλμών).

Ποιό είναι το καταλληλότερο γεύμα πριν από την έντονη προπόνηση και για ποιο λόγο;

Ομάδα λαχανικών: αγγούρι, παντζάρι (Ο λόγος που προτείνονται μόνο τα παραπάνω λαχανικά είναι διότι αφενός το πρώτο είναι φτωχό σε φυτικές ίνες, πράγμα που κάνει την πέψη γρήγορη και διατηρεί το έντερο του αθλητή σε ηρεμία ώστε να αθληθεί ευχάριστα, ενώ όσον αφορά το παντζάρι αποτελεί μια τροφή πλούσια σε νιτρικά οξέα που συμβάλουν στην αγγειοδιαστολή και καλύτερη αιμάτωση του αθλητή)

Ομάδα αμύλου: το άμυλο αποτελεί μια πηγή Υδατανθράκων ικανή να γεμίσει με επάρκεια τις αποθήκες γλυκογόνου του αθλητή. Συνεπώς μια πλούσια μερίδα ζυμαρικών ή ρυζιού θα είναι ωφέλιμη πριν από μια έντονη προπόνηση ή αγώνα. Επιπρόσθετα αποφεύγουμε τα προϊόντα ολικής άλεσης διότι αυτό οδηγεί σε παρουσία φυτικών ινών στο έντερο, όπως επίσης και καθυστέρηση της απορρόφησης του προαγωνιστικού υδατάνθρακα.

Ομάδα πρωτεΐνης: συστήνεται οποιαδήποτε άπαχη μορφή πρωτεΐνης, όπως κοτόπουλο, άλιπο μοσχάρι ή ψάρι (μία μερίδα 120γρ είναι αρκετή ενώ παράλληλα προτείνεται η αποφυγή γαλακτοκομικών πριν από τον αγώνα).

Ομάδα λίπους: αναφορικά με το λίπος ο αθλητής καλείται να περιορίσει τα λιπαρά πριν από τους αγώνες (συστήνεται η χρήση μικρής ποσότητας ελαιολάδου) για την αποφυγή στομαχικών διαταραχών όπως επίσης γνωρίζουμε ότι το λίπος καθυστερεί και εκείνο με τη σειρά του την απορρόφηση του υδατάνθρακα

Φρούτα: επιτρέπεται η κατανάλωση μόνο της μπανάνας διότι παρέχει ενέργεια, κάλιο και μαγνήσιο το οποίο προλαμβάνει τις μυϊκές κράμπες κατά τη διάρκεια της προπόνησης ή του αγώνα. Αποφεύγουμε την κατανάλωση σχεδόν όλων των υπολοίπων φρούτων (μήλο και αχλάδι διότι περιέχουν αρκετές φυτικές ίνες). Επιπλέον προτείνεται να αποφεύγουμε όλα τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ, ακτινίδιο, λεμόνι, διότι τα οξέα που περιέχουν θα προκαλέσουν έντονη παλινδρόμηση κατά τη διάρκεια της έντονης άσκησης ή του αγώνα).

Να προσθέσουμε ότι καλό θα είναι να αποφύγουμε κάθε είδους λαχανικό (εξαίρεση όπως τονίστηκε το αγγούρι και παντζάρι) καθώς επίσης απαγορεύεται ρητά η κατανάλωση όσπριων για τους λόγους της πεπτικής ηρεμίας που αναλύουμε νωρίτερα.

Ποια είναι η καταλληλότερη ώρα για να καταναλωθεί το γεύμα μας;

Ιδανικά θα πρέπει να καταναλώσουμε οποιοδήποτε στέρεο γεύμα έως και 3 ώρες πριν από την έντονη δραστηριότητα, ωστόσο μπορούμε να καταναλώσουμε υγρή μορφή υδατάνθρακα μέχρι και λίγο πριν από τον αγώνα, εάν αυτό φυσικά βρίσκεται στην κατάλληλη μορφή απορρόφησης (ωσμωτικότητα), μία λεπτομέρεια η οποία θα αναλυθεί σε επόμενο άρθρο μας.

Κλείνοντας θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το προαγωνιστικό γεύμα διαφέρει από αθλητή σε αθλητή, καθώς οι ποσότητες, οι ειδικοί συνδυασμοί και τα συμπληρώματα διατροφής καθορίζονται από το φύλο, την ηλικία, τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά καθώς και από το άθλημα ή το αγώνισμα. Είναι εντυπωσιακές οι διαφορές στην προετοιμασία αθλητών στίβου από έναν ποδοσφαιριστή, έναν κολυμβητή, ένα δρομέα μεγάλων αποστάσεων ή έναν ποδηλάτη.

Extra Tip: Πρέπει να χτίζουμε επιμελώς και σταδιακά τη φόρτιση σε ενέργεια πριν από τους αγώνες διότι η μη σωστή προετοιμασία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη μυϊκή υγεία του αθλητή και να του στερήσει μια ευκαιρία σε υψηλή επίδοση.

Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες!