fbpx
διατροφή και παιδική ηλικία

Η διατροφή και η σημαντικότητα της κατά την παιδική ηλικία! (Μέρος Α)

διατροφή και παιδική ηλικία!

διατροφή και παιδική ηλικία!

διατροφή και παιδική ηλικία!

Η διατροφή είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που καθορίζει την ανάπτυξη ενός παιδιού καθώς, πέρα από ενέργεια, εφοδιάζει τον οργανισμό του και με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, τα οποία συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία και την ανάπτυξη όλων των συστημάτων του οργανισμού (π.χ. μυοσκελετικό, νευρικό, κ.α.). Οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής των γονιών και οι αυξημένες δραστηριότητες που έχουν ενταχθεί στην καθημερινότητα των παιδιών, δυστυχώς οδηγούν στην επιλογή ανθυγιεινών και επιβαρυντικών τροφών που αυξάνουν τα επίπεδα παιδικής παχυσαρκίας και κατ’ επέκταση τις μεταβολικές, καρδιαγγειακές επιπλοκές. Παρακάτω αναλύονται κάποιες αλλαγές σε ό,τι αφορά τις συνήθειες των παιδιών και των γονιών, καθώς και συμβουλές σχετικά με τις ομάδες και τις μερίδες τον τροφίμων.

 

Αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες των παιδιών

  • Κατανάλωση πρωινού: Δυστυχώς τα περισσότερα παιδιά προκειμένου να κερδίσουν λίγο παραπάνω ύπνο πριν το σχολείο, ξυπνούν τελευταία στιγμή με αποτέλεσμα να μην καταναλώνουν πρωινό. Αυτό έχει αρνητικές συνέπειες, καθώς τις επόμενες ώρες παρουσιάζουν κούραση και υπνηλία στο σχολείο. Το πρωινό γεύμα καλύπτει τις ανάγκες του παιδιού σε θρεπτικά συστατικά και του δίνει την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται για να ξεκινήσει τη μέρα του. Οι επιδόσεις στο σχολείο είναι καλύτερες και τα παιδιά είναι πιο συγκεντρωμένα με αυξημένη εγρήγορση. Σύμφωνα με έρευνες η κατανάλωση πρωινού μειώνει κατά 30% την πιθανότητα να γίνουν παχύσαρκα. Όταν τα παιδιά δεν τρώνε πρωινό συνήθως τσιμπολογούν ανθυγιεινά σνακ μέσα στη μέρα ή τρώνε μεγάλες ποσότητες στο μεσημεριανό και στο βραδινό γεύμα, κάτι το οποίο οδηγεί σε παχυσαρκία. Αντιθέτως τα παιδιά που τρώνε ένα καλό πρωινό προλαμβάνουν το αίσθημα της πείνας και την ανάγκη υπερφαγίας .
  • Κατανάλωση ενδιάμεσων γευμάτων: Πρόκειται για γεύματα τα οποία είναι μικρότερα σεποσότητα, παρόλα αυτά όμως είναι εξίσου σημαντικά καθώς κρατούν τον οργανισμό μας σεσυνεχή λειτουργία. Η κατανάλωση 4-5 σωστά δομημένων γευμάτων την ημέρα (πρωινό-δεκατιανό-μεσημεριανό-απογευματινό-βραδινό) έχει βρεθεί πως ρυθμίζει καλύτερα ταεπίπεδα σακχάρου στο αίμα, άρα αποφεύγονται τα τσιμπολογήματα.
 
  • Αύξηση φυσικής δραστηριότητας: Επειδή πλέον η καθημερινότητα ενός παιδιού κατακλύζεται από ηλεκτρονικές συσκευές, υπάρχει αρκετή ενασχόληση με αυτές (συνήθως με την συνοδεία κάποιου φαγητού-σνακ) σε βαθμό όπου μειώνεται η κίνηση και γενικότερα η επιθυμία για κάποια μορφή άσκησης. Επίσης, οι εξωσχολικές δραστηριότητες που δεν σχετίζονται με την άσκηση, δυστυχώς τα αναγκάζει να περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σε μια καρέκλα οπότε υπάρχει αδράνεια. Η άσκηση βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν ένα υγιές μυοσκελετικό σύστημα καθώς μέσω αυτής «δυναμώνουν» σημαντικά τα οστά, οι μυς και οι αρθρώσεις τους. Παράλληλα βοηθάει στην ενδυνάμωση και του καρδιαγγειακού συστήματος και συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση ενός υγιούς και φυσιολογικού βάρους. Σε κοινωνικό επίπεδο, η συμμετοχή σε φυσικές δραστηριότητες και ομαδικά αθλήματα έχει βρεθεί ότι βοηθάει τα παιδιά στη γρηγορότερη και ουσιαστικότερη κοινωνικοποίησή τους. Τέλος σε επίπεδο πνευματικής λειτουργίας, έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά τα οποία ασκούνται εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας στα σχολικά μαθήματα.
 
  • Ο ρόλος των γονέων: Οι αλλαγές των διατροφικών συνηθειών των παιδιών δεν πρόκειται να αλλάξουν, αν δεν ακολουθήσουν οι ίδιοι οι γονείς την ίδια πορεία με αυτά, καθώς τα παιδιά, τους μιμούνται σε ό, τι κάνουν. Είναι πολύ σημαντικό επίσης, σε όλη την προσπάθεια που γίνεται να υπάρχει υποστήριξη και ενθάρρυνση από το οικογενειακό περιβάλλον. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται όταν υπάρχει βοήθεια από τις γιαγιάδες- παππούδες, να μην προσφέρουν διαφορετική ποσότητα ή ποιότητα τροφής, ούτε να υπάρχει συνεχής προσφορά σε γλυκά και ανθυγιεινά σνακ, καθώς καταστρέφεται όλη η προσπάθεια που κάνει το παιδί.
Ελένη Κωστάκη

Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες!

Scroll to Top